Xarxes socials: oportunitats i riscos

 

XARXES SOCIALS: OPORTUNITATS I RISCOS (GUIA PER A LES FAMÍLIES)

 

xarxes socials

L’ús de les Xarxes socials permet als vostres fills publicar fotos, vídeos i altres informacions a Internet què tothom pot veure i comentar. Aquestes xarxes socials els connecta amb tots els seus contactes (els seus seguidors) i també amb els contactes del seus contactes. Conseqüentnent, tot allò que “pengen”: selfies, vídeos, converses … és en molts casos visible i accessible per als contactes agregats i també pot ser compartit per aquests amb altres persones. El principal problema esdevé quan no controlen qui acaba veient tot allò que publiquen a les diferents xarxes.

I davant d’aquest tsunami tecnològic, molts pares i mares us pregunteu com podeu fer-ho per ensenyar als vostres fills i filles a moure’s de manera segura per les xarxes.

El primer que hauríeu de fer és no magnificar el paper que tenen les noves tecnologies. Són una eina més i cal saber com emprar-les. De quina manera? Tenint un coneixement prou adequat de per a què poden servir i per a què no, i en quins moments utilitzar-les. La millor forma per aconseguir-ho és compartir-ho amb ells i elles.

Quan carregeu més l’enfocament en els perills i no les oportunitats que les xarxes socials ofereixen, us equivoqueu. La confiança ha de ser l’element clau que permetrà articular tot el procés educatiu, dins i fora de l’escola. El que heu (hem) de fer , en conseqüència, és normalitzar l’ús que en fan els adolescents; no culpar la xarxa, sinó compartir l’espai amb ells, cercant informació conjuntament.

En aquest sentit, la següent guia “Protecció dels menors en el món digital”, elaborada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya,  pretén donar resposta a allò com a pares i mares heu de saber si els vostres fills /filles menors són usuaris de les xarxes socials.

Protecció dels menors en el món digital (guia per a les famílies)

Guia famílies protecció dels menor en el món digital

        

 


“Blog de pares”

El Blog de Pares és un programa emès cada quinze dies a Catalunya ràdio que intenta orientar les mares i els pares sobre temes que preocupen les famílies amb fills . Al següent àudio un grup d’alumnes de 3r d’ESO d’un Institut del Vallès Occidental explica les seves experiències a les xarxes socials.

 

Àudio del Programa Blog de pares, de Catalunya Ràdio.

               

Els perills de les xarxes socials

Al següent vídeo s’expliquen 3 històries que demostren com de senzill és que adolescents puguin caure en un parany quan contacten amb persones que no coneixen a través de les xarxes socials.

L’autor del mateix és un youtuber de 21 anys (Coby Persin) que va voler demostrar el perill de les conductes de risc a les xarxes socials. Amb la col·laboració i l‘autorització dels pares i mares dels menors, va contactar amb tres noies d’entre 12 i 15 anys fent-se passar per un altre noi de 15 anys. i posar de manifest les conductes de risc i com evitar-les.

Vídeo “The Dangers of Social Media”  

     

 

Per a obtenir més informació: 

Pel.lícula:  Trust (2010) de David Schwimmer .

Novel.la: “Chats”  MARTÍN, ANDREU. Algar, 2008

Internetsegura@gencat.cat

Leave a Comment